Je quadriceps is de belangrijkste spier voor je gezondheid

Wist je dat veel gezondheidsklachten en -aandoeningen te herleiden zijn naar een verminderde fitheid van je quadriceps? De quadriceps, de vierkoppige dijbeenspier aan de voorzijde, is één van je grootste spieren met relatief veel witte spievezels voor het leveren van kracht en snelheid.

Vanaf je 35e levensjaar neemt je spiermassa en daarmee de spierfunctie gestaag af door afname van vooral witte spiervezels en mitochondriën (de mini energiegeneratoren in je spiervezels). Deze afname is het meest uitgesproken in je quadriceps. Voornamelijk te wijten aan het feit dat we onze witte spiervezels steeds minder gebruiken naarmate we ouder worden.

Juist je witte spiervezels en mitochondriën zijn essentieel voor een goede gezondheid. Behalve je fit, sterk en energiek voelen, zorgen deze onder andere ervoor dat je immuunsysteem in balans is, je bloedsuiker op orde blijft, je voldoende geslachtshormonen blijft aanmaken en je bioritme en DNA goed gereguleerd worden.

De geleidelijke afname in fitheid van je quadriceps is een ware sluipmoordenaar. Behalve verminderde kracht en uithoudingsvermogen, leidt het tot verhoogde bloedsuikerspiegels, systemische ontsteking en ontregeling van slaap, bioritme en DNA. Kortom, versnelde veroudering en een recept voor chronische ziekte.

Wil je versnelde veroudering en chronische ziekte tegengaan? Wil je je nog lang fit, sterk en energiek voelen? Doe dan aan ‘high-intensity training’ (HIT) waarbij je de witte spiervezels van je quadriceps gebruikt.

 

Doe aan ‘high-intensity training’ (HIT) om gezond en fit te blijven

De beste manier om je quadriceps fit te houden is met ‘high-intensity training’ (HIT). Met alleen wandelen en duursport bereik je helaas die witte spiervezels niet, maar wel met HIT. Onder HIT vallen specifieke oefeningen van kracht en explosief bewegen.

HIT is een super effectieve en efficiënte manier van trainen. Je kunt het gewoon thuis doen, een lage frequentie volstaat, het is veilig voor alle leeftijden en je wordt er nauwelijks moe van. De vele voordelen van HIT op een rijtje:

Toename en behoud van spierfunctie, -massa en -kracht door rekrutering van witte spiervezels

Optimalisering van bloedglucosespiegels door hoge insulinesensitiviteit

Normalisering van bloedvetten (triglyceriden, LDL en HDL) door hoge vetoxidatie

Normalisering van bloeddruk

Verbetering van (kracht)uithoudingsvermogen door transitie van witte spiervezels naar roze spiervezels

Sterker bindweefsel

Betere vetverbranding door hogere ruststofwisseling dankzij grotere spiermassa en door ‘after-burn’

Toename van botdichtheid en -sterkte

Verbetering van DNA-regulatie en -reparatie

Stimulatie van afgifte van groeihormoon (ook wel het jeugdhormoon genoemd) en testosteron in zowel mannen als vrouwen

Sterker en meer gebalanceerd immuunsysteem

 

Ontdek de kracht van HIT in het leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’

In mijn nieuwe leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’ leer je alle ins en outs van HIT en nemen we diverse oefeningen van HIT praktisch door. Je wint niet alleen meer gezonde levensjaren, je blijft je tot op hoge leeftijd fit, sterk en energiek voelen. Zo kun je nog lang van het leven genieten. Meer weten? Klik op de knop hieronder.