Je darmslijmvlies staat voorop in de gezondheid van je darmen

Momenteel staan de darmbacteriën in de spotlights als het gaat om de rol in je gezondheid. Waar echter bijna niemand het over heeft, is dat je darmslijmvlies minstens zo belangrijk is.

Je darmslijmvlies is de ‘huid’ van je darmen, die als een laagje op de eencellige laag van darmcellen ligt. Het is een cruciale barrière die bescherming biedt voor je darmcellen én je immuunsysteem dat grotendeels achter je darmwand is gehuisvest. Ook is je darmslijmvlies voeding voor je darmbacteriën in perioden op de dag waarin je een tijd niet eet.

De dikte en kwaliteit van je darmslijmvlies hebben sterk te lijden in situaties zoals bewerkt voedsel eten, onvoldoende aanmaak van spijsverteringssappen, onvoldoende lichamelijke beweging, slecht slapen en een frequent/langdurig hoge stressniveau.

Gezondheidsproblemen ontstaan wanneer de dikte van het darmslijmvlies een kritiek punt bereikt waarop het geen bescherming meer kan bieden. De darmcellen daaronder beginnen disfunctioneel te raken en het immuunsysteem raakt uit balans. Na vele jaren kunnen ineens een auto-immuunaandoening (zoals de traag werkende schildklier), darmkwalen of vage gezondheidsklachten ontstaan. Voorkomen is in deze beter dan genezen.

 

Tips voor gezond slijmvlies van je darmen

Hieronder een aantal tips waarmee je je darmslijmvlies voedt om nog lang van een hoogwaardige gezondheid te genieten en eventuele gezondheidsklachten om te keren.

1 – Eet voeding die rijk is aan het aminozuur glutamine. Dierlijke voeding is de beste bron. Daarnaast zijn noten, rode kool, peterselie en bladgroenten goede alternatieven. Suppletie met L-glutamine is ook een optie.

2 – Eet regelmatig voeding dat rijk is boterzuur. Roomboter, yoghurt en kaas zijn uitstekende bronnen.

3 – Voed je darmbacteriën met vezels en fytonutriënten. Je darmbacteriën produceren hieruit weer boterzuur en andere vitamines die je darmslijmvlies voeden.

4 – Voorkom dat je elke dag gedurende de dag vele maaltijden nuttigt. Je darmslijmvlies is niet gemaakt om voortdurend belast te worden met voeding. Wanneer je twee hooguit drie maaltijden per dag eet, krijgt je darmslijmvlies de nodige herstelruimte.

5 – Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en frisdranken. En drink vooral alcohol in beperkte mate. Onnatuurlijke en toxische moleculen in en op je voeding takelen je darmslijmvlies af.

 

Heb je darmklachten?

Veel mensen hebben darmklachten tegenwoordig. Darmklachten kunnen bijzonder vervelend zijn en grote impact hebben op de kwaliteit van je dagelijkse leven en je sociale leven. Heb je al veel geprobeerd om van je darmklachten af te komen, maar helaas nog zonder succes? Dan kan ondersteuning van een gezondheidsexpert zoals een orthomoleculair voedingsadviseur wenselijk zijn om je klachten te veminderen dan wel te verhelpen. Klik op de link hieronder als je informatie wilt over coaching en advies gezondheid om van je darmklachten af te komen.