Slank zijn is fijn

Slank zijn, afvallen, vetmassa verminderen of je buikspieren weer kunnen zien, het is de wens van velen. Een slank postuur hebben of minder overgewicht hebben, zorgt bij de meeste mensen ervoor dat ze beter in hun vel zitten. Het blijkt ook nog eens beter voor je gezondheid te zijn om minder vet bij je te dragen. Met name het buikvet heeft schadelijke gezondheidseffecten door het produceren van ontstekingsstofjes door de vetcellen die overvol zitten. Overmatig veel buikvet leidt tot een grotere kans op ziektes zoals hart- en vaatziekte, diabetes type 2, kanker en gewrichtsklachten zoals artrose. En wanneer je ziek wordt door een infectie, dan zijn de symptomen en gevolgen vaak veel heftiger dan wanneer je een slank postuur hebt.

 

Waarom afvallen zo moeilijk is

Waarom is het zo ontzettend moeilijk om overtollig vet kwijt te raken en niet weer aan te komen? Meer bewegen en minder eten leiden tot een hogere vetverbranding en een afname van de vetopslag. Maar dit effect is meestal van korte duur. Want diep in onze hersenen ligt een verschrikkelijk slim hoopje hersencellen dat donders goed doorheeft hoeveel energie we verbruiken en hoeveel energie we via de voeding binnen krijgen. Dit hoopje hersencellen wordt ook wel de lipostaat genoemd. Je lipostaat is zo geprogrammeerd dat je veel makkelijker vet opslaat en vasthoudt dan kwijt raakt. En je lipostaat heeft zelfs een setpoint ingesteld voor hoeveel vet je gemiddeld bij je hoort te dragen. Handig voor wanneer voedselschaarste zich voordoet. Krijg je volgens je lipostaat te weinig energie via je voeding binnen, dan zal het alles voor je in werking stellen om energie te sparen en dus houd je vetmassa vast. Krijg je teveel energie binnen, dan zal het deze energie opslaan voor eventuele toekomstige schaarste.

 

Hoe je effectief vet verbrandt

Vet verbanden is niet moeilijk. Je verbrandt vet namelijk 24/7. Zo lang de vetverbranding niet groter is dan de vetopslag, raak je de overtollige kilo’s vet niet kwijt of kom je zelfs aan. Effectief vet verbranden betekent dus dat je meer vet verbrandt dan dat je opslaat. Een effectieve vetverbranding begint bij het resetten van je lipostaat waarbij je het setpoint naar een lager niveau brengt. Je lipostaat werkt samen met verschillende honger- en verzadigingshormonen, en met verschillende vetverbrandings- en vetopslaghormonen. Wanneer je het speelveld van al deze hormonen begrijpt, kun je aan de slag met het resetten van het setpoint in je lipostaat. Daarmee maak je de weg vrij voor een vermindering van je vetmassa naar een slank(er) postuur. Om de lipostaat te resetten en een effectieve vetverbranding aan te zetten, ontkom je niet aan het toepassen van een aantal belangrijke strategieën:

Insulinegevoeligheid stimuleren

De aanmaak van spiereiwit stimuleren

Energievoorraden aanspreken, met name in de witte spiervezel

De energiehuishouding in de lever en spieren bevorderen

Veel voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, essentiële aminozuren) aanleveren uit het gehele spectrum van voedingsstoffen

Een gezonde darmflora creëren

De slaapkwaliteit optimaliseren

Het hormoon cortisol tot natuurlijke niveaus verminderen

Het eetgedrag met de onderliggende mentale factoren aanpakken

Het op verantwoorde wijze toepassen van bovenstaande strategieën is complex en daarom uitdagend. Als jij het fijn vindt om hier goede begeleiding in te krijgen, dan help ik je graag verder. In mijn coaching en advies gezondheid stel ik een plan van aanpak op, waarmee je deze strategieën in jouw situatie op de juiste manier toepast. Ik begeleid jou, zodat je deze strategieën je helemaal eigen maakt. Meer weten over coaching en advies gezondheid? Klik op de knop hieronder.