Inhoudsopgave

* Deze blog is geschreven met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, kennis van vooraanstaande experts in hun werkgebied en mijn eigen praktijkervaring.

Verlangen naar een gelukkig leven maakt je niet gelukkig en gezond

Vrijwel de meesten van ons verlangen naar het hebben van leuke dingen in het leven, zoals een fijn huis, een goede baan, een mooie auto, veel geld, een passievolle liefdesrelatie, een succesvol bedrijf en ga zo maar door. Dat we dit nog niet hebben of wanneer het niet lukt om dit te krijgen, is voor velen een bron van onvrede en stress in het leven. En stress heeft weer negatieve gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. We willen vaak meer, meer en meer en denken dat dat ons gelukkiger maakt. Sommigen zijn zich hier bewust van, maar weten niet hoe de onderliggende patronen te doorbreken. De meesten zijn zich echter niet bewust van de onderliggende patronen en zijn nog verder van huis als het gaat om het ervaren van levensgeluk. Ik geloof dat de wet van de aantrekkingskracht hier snel en grote verandering in kan brengen. Als je weet hoe de wet van de aantrekkingskracht werkt en hoe je deze voor je kunt laten werken, dan zal je ervaren hoe veel van wat je tot nu toe wenste vroeg of laat in je leven gaat komen. En niet alleen dat, je zal een gelukkiger en gezonder mens zijn. Lees in deze blog hoe je de wet van de aantrekkingskracht naar jouw hand zet.

De psychologie van de wet van de aantrekkingskracht

Voordat we de wet van de aantrekkingskracht voor ons kunnen laten werken, is het zinvol om in de psychologie van deze wet te duiken. Wat we ons vaak niet realiseren is dat de dingen waar we naar verlangen meestal middelen zijn en niet doelen op zich. Het hebben van geld is niet een doel op zich, maar geld levert bijvoorbeeld wel vrijheid en mogelijkheden op. Bijvoorbeeld de vrijheid om een mooie ervaring te beleven zoals een vakantie. Hetzelfde geldt voor het hebben van een goede baan. Een goede baan kan voor iemand bijvoorbeeld aanzien en groeikansen opleveren. Vaak is dus datgene waar we naar streven een middel om een prettige ervaring, stemming of beleving te bereiken.

“Wat we ons vaak niet realiseren is dat de dingen waar we naar verlangen meestal middelen zijn en niet doelen op zich.”

In feite zijn we geconditioneerd om via een omweg ons levensgeluk te bereiken. Al willen we het nog zo graag, het lukt het ons vaak niet om de middelen in ons bezit te hebben om toegang te krijgen tot de uiteindelijk gewenste ervaring en levensgeluk. Allereerst omdat we de lat hoog leggen en ten tweede omdat we niet direct alle vaardigheden en kennis tot onze beschikking hebben om deze middelen in ons leven te krijgen. Daardoor ontstaat er een voortdurend sluimerende staat van gemis. Dit is een enorme bron van stress. En zoals we weten, zorgt stress ervoor dat je blikveld vernauwt, dat je kansen mist, dat je niet je beste zelf bent en stress vreet energie wat op den duur ten koste gaat van je gezondheid en vitaliteit. Dat is nu precies wat niet helpt als je je aantrekkingskracht voor veel positieve dingen in je leven wilt vergroten.

“In feite zijn we geconditioneerd om via een omweg ons levensgeluk te bereiken.”

Okay, nu denk je misschien “maar als ik nergens meer naar verlang, dan zal er ook niet veel moois meer in mijn leven kunnen komen.” Dit is nu precies de gedachte die we moeten ombuigen. Als je veel positiefs in je leven wenst aan te trekken, zal je eerst ervoor moeten zorgen dat je je goed voelt en tevreden bent. Het betekent dus dat je niet de omweg, maar de shortcut naar je levensgeluk neemt. De allereerste stap die je daarin moet nemen, is het loslaten van alle verwachtingen die je hebt ten aanzien van jezelf en je omgeving. Verwachtingen creëren vaker wel dan niet teleurstelling en maken je op de lange termijn niet gelukkiger. Ben je goed in staat je te ontdoen van verwachtingen die jij op jezelf en je omgeving projecteert, dan ben je al een heel eind op weg. Wil je de wet van de aantrekkingskracht zelfs tot kunst verheffen? Lees dan gauw verder.

“Ben je goed in staat je te ontdoen van verwachtingen die jij op jezelf en je omgeving projecteert, dan ben je al een heel eind op weg.”

Hoe je de wet van de aantrekkingskracht volledig voor jou laat werken

Laat verwachtingen los

Zodra je verwachtingen loslaat, communiceer je onbewust naar jezelf dat je tevreden bent met zoals de situatie of je leven nu is. Je zal merken dat wanneer je geen verwachtingen meer hebt of op zoek bent, dat je dan juist lekker in je vel gaat zitten en dat je positieve dingen aantrekt. Je zal ook merken dat mensen juist graag met jou optrekken, omdat jij een ontspannen, energiek en positief ingesteld persoon bent. Beschouw alles wat naar je toekomt, en wat je dus niet meer (had) verwacht, als een bonus of aanvulling.

Verschuif je focus naar dankbaarheid en overvloed

Verschuif je focus van wat je nog niet hebt, naar wat je al wel hebt in je leven. Focus je aandacht op wat je wel kunt in plaats van wat je (nog) niet kunt. En focus op de mooie ervaringen die tot nu toe deelgenoot van je leven hebben mogen zijn. Weet dat er genoeg is voor iedereen op deze aarde. Hoewel de ene persoon een makkelijkere start heeft in zijn leven dan de ander, biedt het universum oneindig veel mogelijkheden. De vraag is alleen hoe je toegang krijgt tot die mogelijkheden. Je kunt jezelf toegang verschaffen onder andere door kwaliteitsvragen te stellen. Wanneer je vragen stelt zoals “Hoe zorg ik dat ….?”, “Hoe bereik ik ….?” of “Hoe krijg ik ….?”, dan instrueer je je onbewuste brein om de kennis en vaardigheden te verwerven die jou in een kansrijke positie brengen. Leven vanuit dankbaarheid en overvloed werkt enorm stress verminderend en brengt je in een staat die ervoor zorgt dat er veel moois naar jou toekomt. Wees vooral dankbaar. En leef bovenal vanuit overvloed.

Wees nieuwsgierig en leergierig

In plaats van de dag te beginnen met hoop en verwachtingen, begin de dag juist met nieuwsgierigheid. Wat zal de dag je allemaal voor moois gaan brengen? Wat zou je vandaag allemaal kunnen en gaan leren om een nog krachtigere versie van jezelf te worden? Zo ook voor de komende weken, maanden en jaren. Wat heb je allemaal geleerd en wat weet je als je 1, 5, 10 of 20 jaar verder bent in je leven? Als je vandaag begint met investeren in jezelf en dit iedere dag volhoudt, reken maar dat je daar de vruchten van gaat plukken. En welke vruchten dat zijn, dat zal een grote verrassing zijn.

Gebruik je verlangen als gids

Er is niks mis met verlangen. Verlangen is een heel menselijke en gezonde emotie. Zonder verlangen zou het leven aanzienlijk minder passie bevatten. Maar hoe je je verlangen inzet, is allesbepalend voor de mate van aantrekkingskracht. Als je continu verlangt naar iets wat je mist, dan zal het een ‘self-fulfilling prophecy’ worden en blijf je datgene missen. Als je in staat bent je verlangen te verschuiven naar iets waarvan je denk dat het een toevoeging en aanvulling is, dan krijgt het verlangen een hele andere lading. Dan verlang je vanuit overvloed, tevredenheid en kracht. Als je van hieruit verlangt, dan creëer je motivatie en actie die jou leiden naar datgene wat je leven nog meer verrijkt.

Gebruik de kracht van intentie, manifestatie en affirmatie

Intentie betekent de bedoeling hebben, manifestatie betekent bewerkstelligen en affirmatie betekent bevestigen. Het zijn allemaal mechanismen die je onderbewuste brein in een staat van aantrekking brengen. Laten we beginnen met intentie. Stel je verlangt naar een vakantie, omdat een vakantie bijdraagt aan een gevoel van vrijheid wat je uiteindelijk gelukkig maakt. Je intentie kan dan zijn dat je je vrij voelt om alle middelen naar je toe te trekken om op vakantie te kunnen gaan. Je kunt dit manifesteren door elke dag (tot aan de echte vakantiedag) te doen alsof je al op vakantie bent (sommige mensen vinden het idee dat het leven één grote vakantie is ook heel fijn). Zo kan je brein er een voorstelling van maken. Als je brein ergens een voorstelling van kan maken, dan wordt de kans groter dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Tot slot kun je affirmaties toepassen. Bevestig elke dag hardop (of schrijf het op) dat de dag dat je op vakantie gaat steeds dichterbij komt. En bevestig dat je elke dag iets doet wat ervoor gaat zorgen dat jij op vakantie gaat. Uiteraard kun je deze mechanismen op elke gewenste ervaring toepassen.

Laat je coachen

Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je begeleiding bij het doorbreken van diepgewortelde patronen? Of wil je graag coaching in hoe je de wet van de aantrekkingskracht zo goed mogelijk voor jou kunt laten werken? Mensen die coaching krijgen, bereiken meestal snel een gewenste verandering. Vraag gerust een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek krijg je al een aantal handvatten waar je direct mee aan de slag kunt.