* Deze blog is geschreven volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten, mijn eigen ervaringen en de ervaringen met mijn cliënten.

Waarom focussen op voedingsstoffen?

Is een goede gezondheid belangrijk voor je? En vind je het ook belangrijk om goede voeding binnen te krijgen? Focus dan op de voedingsstoffen die in je voeding zitten. Hoe goed jouw triljoenen cellen functioneren, bepaalt uiteindelijk hoe jij je voelt en hoe gezond jij bent. Jouw cellen gebruiken uiteindelijk alleen de voedingsstoffen (moleculen) die jouw verteringsstelsel uit de voeding hebben gehaald. Hieronder een rij wetenswaardigheden over voedingsstoffen, zodat je jouw gezondheid positief kunt beïnvloeden met je voeding.

Alle cellen, weefsels en vloeistoffen in het lichaam worden volledig opgebouwd met verschillende voedingsstoffen uit je voeding. Je bent letterlijk wat je eet.

Al jouw gedachten, emoties en gevoel komen voort uit signalen in het zenuwstelsel. Deze signalen zijn fysieke stofjes die afkomstig zijn van voedingsstoffen.

Jouw energie wordt geproduceerd in je cellen en daarvoor zijn voedingsstoffen nodig.

Voedingsstoffen zijn essentieel voor de functie van vitale systemen zoals het immuunsysteem, het zuurstoftransportsysteem, het hormonale systeem, het zenuwstelsel, enzovoort.

Je lichaam (oftewel al jouw cellen) vindt kwaliteit van voedingsstoffen belangrijker dan de kwantiteit van voedingsstoffen.

Sommige voedingsstoffen zijn niet-essentieel. Die kan het lichaam zelf aanmaken. Andere voedingsstoffen zijn essentieel. Dat betekent dat we die uit onze voeding moeten halen.

Niet alle voedingsstoffen kunnen even goed uit de voeding gehaald worden. De biologische beschikbaarheid varieert.

Een calorie zegt niet zoveel. Een vetzuur wordt compleet anders verwerkt in het lichaam dan een suiker.

Niet alle eiwitten zijn hetzelfde. Eiwitten in planten zijn andere eiwitten dan die in dierlijke voeding.  Het verschil zit in hoe de eiwitten zijn samengesteld met verschillende aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

Voor alle voedingsstoffen geldt een optimum. Niet alleen een tekort van bepaalde voedingsstoffen, maar ook overschot kan tot gezondheidsproblemen leiden. Sommige overschotten kan het lichaam zelf nog corrigeren.

Een absoluut tekort van een bepaalde essentiële voedingsstof leidt op den duur tot gezondheidsproblemen. Een relatief tekort leidt niet tot gezondheidsproblemen maar wel tot een verminderde vitaliteit. Een absoluut tekort valt vaak buiten de referentiewaarden, maar een relatief tekort niet.

Sommige voedingsstoffen werken de opname van voedingsstoffen tegen, andere stimuleren de opname.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor het goed verlopen van stofwisselingsprocessen (waaronder enzymen) in de cellen, tussen de cellen en in de weefsels.

 

Gebruik deze eetregels

Met al deze informatie kan het best lastig zijn de juiste keuzes te maken in je voeding. Ik hou altijd de volgende vier basisregels aan om bovenstaande wetenswaardigheden zo goed mogelijk toe te passen in het dagelijkse leven.

Regel 1

Breng zoveel mogelijk variatie aan in je voedingspatroon. Lukt het je om maandelijks meer dan 100 verschillende soorten voeding binnen te krijgen? Dan ben je zeker goed bezig.

Regel 2

Eet zowel plantaardige als dierlijke voeding. We blijven omnivoren. Ons verteringsstelsel is helemaal ingericht op het eten van beide soorten voeding. In dierlijke voeding zitten voedingsstoffen die ontbreken in plantaardige voeding en andersom.

Regel 3

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding die zo dicht mogelijk bij huis is geproduceerd.

Regel 4

Zorg voor een goede vertering. Neem tijd voor je eten en eet alleen wanneer je ontspannen bent. Kauw goed. Als je drinkt, drink dan minimaal 15 minuten voor het eten, niet tijdens het eten en/of minimaal 30 minuten na het eten. Verminder stress en slaap goed.

Coaching en advies voeding voor een optimaal voedingspatroon?

Weet je niet goed hoe je de juiste voedingsstoffen binnen moet krijgen? Wil je graag ondersteuning in optimaliseren van je voedingspatroon voor een goede gezondheid en vitaliteit? Lees dan meer over de mogelijkheden die coaching en advies in gezondheid jou kunnen bieden door op onderstaande knop te klikken.