Trends in leefstijl en gezondheid

Koud douchen, runderlever eten, ketogeen dieet volgen, grounding, intermitterend vasten, en noem maar op. Bijna iedereen volgt momenteel wel zo’n leefstijltrend of kent iemand die een leefstijltrend volgt. Maar zijn leefstijltrends wel zo verstandig om te volgen?

Veel van de huidige leefstijltrends komen voort uit wetenschappelijk bewijs voor positieve effecten op de gezondheid. Deze onderzoeken zijn in veel gevallen echter bij specifieke onderzoekspopulaties gedaan, zoals bij mensen met een chronische aandoening, en ook vaak maar voor een bepaalde periode. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat een leefstijltrend ook constructief werkt voor jouw gezondheid.

De voors en tegens van leefstijltrends

Bepaalde trends zijn juist stressvol voor het lichaam, zoals koud douchen, vasten en een ketogeen dieet volgen. Als je deze leefwijzen zomaar omarmt, terwijl je al te maken hebt met een druk en hectisch leven of wanneer je uit balans bent, dan ben je alleen maar stress op stress aan het stapelen. Daarmee breek je jezelf meer af in plaats van je gezondheid te ondersteunen.

Ik heb zelf veel leefstijltrends uitgeprobeerd en ervaren. Sommige trends heb ik losgelaten, omdat ik me alleen maar slechter ging voelen. Andere trends pas ik nog in aangepaste vorm met voor mij de juiste timing toe, zodat deze beter aansluiten op mijn lichaam en behoeften. Dit werkt ontzettend goed voor mij.

Ik kan me voorstellen dat leefstijltrends sommige mensen juist houvast bieden om een gezonde, actieve leefstijl te krijgen en vast te houden. Ergens aan meedoen, zoals vele anderen dat doen, maakt het makkelijker om commitment op te brengen. Maar ik denk dat het verstandig is om je goed te verdiepen in een leefstijltrend voor je zomaar eraan begint. En wanneer je eraan begint vooral te gaan ervaren of het daadwerkelijk voor je gezondheid werkt.