Steeds meer mensen hebben last van vermoeidheid

Steeds meer mensen voelen zich overdag en aan het einde van een werkdag vermoeid en uitgeput. Terwijl ze niets liever willen dan met goede energie de werkdag afsluiten. Bijvoorbeeld om nog te genieten van hun gezin of om te kunnen sporten.

Lichamelijke en mentale energie zijn geen vaag concept, evenals vermoeidheid. Energie wordt voortdurend geproduceerd in al je cellen in de vorm van het molecuul adenosinetrifosfaat (ATP). Je cellen maken vervolgens aanspraak op deze energie door het ‘open breken’ van ATP.

Vermoeidheid ervaar je dan ook wanneer je cellen niet in staat zijn het niveau van ATP hoog te houden en/of het ATP voldoende open te breken.

Er zijn verschillende strategieën in beweging en voeding mogelijk om de productie en gebruik van ATP voor de lange termijn te bevorderen en te garanderen. Goede nachtrust, voedzame voeding, effectieve vertering, energiemanagement en fitheid blijven de basis van je overdag energiek en opgewekt voelen.

 

9 tips voor meer energie overdag en aan het einde van een werkdag

Ik heb hieronder 9 gamechangers opgeschreven die ik eenvoudig en dagelijks toepas voor mijn energiehuishouding op de korte termijn.

Daardoor heb ik niet alleen overdag veel energie, maar ook aan het einde van de middag minstens zoveel energie als aan het begin van de dag!

1. Elke dag rond hetzelfde tijdstip opstaan met 1 uur speling. Ook in het weekend.

2. Direct na het opstaan twee kopen water drinken en een vleug zout nemen. Overdag ook goed blijven hydrateren.

3. 10-30 minuten bewegen in de ochtend vlak na het waken en nuchter.

4. Voldoende eiwitten eten (minimaal 40 gram) in de eerste maaltijd van de dag.

5. Gedurende de dag zoveel mogelijk een buikademhaling aanhouden voor een optimale uitwisseling van zuurstof (de ‘aansteker’ van ATP) en koolstofdioxide.

6. Regelmatig onthaasten gedurende de dag.

7. Bewegen gedurende de dag door te lopen of aan movement snacks te doen.

8. Een koolhydraatarme maaltijd tijdens de lunch om een grote bloedsuikerschommeling in de middag te voorkomen.

9. Suppletie met 5 gram creatinemonohydraat bij de eerste maaltijd. Creatine is een ware cognitiebooster, een zogenaamd nootropisch middel.

 

Meedoen met het leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’?

In mijn nieuwe leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’ gaan we uitgebreid in op de strategieën in voeding en beweging om op de lange termijn meer energie te krijgen en te houden. Je wint niet alleen meer gezonde levensjaren, je blijft je tot op hoge leeftijd energiek voelen, waardoor je nog lang actief van het leven kunt genieten. Meer weten? Klik op de knop hieronder.