Inhoudsopgave

* Deze blog is geschreven met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, kennis van vooraanstaande experts in hun werkgebied en mijn eigen praktijkervaring.

Snacken met beweging

Met snacken hebben de meeste mensen geen positieve associatie als het gaat om hun gezondheid. Maar is er absoluut een vorm van snacken die wel heel gezond is, die je energie geeft en slank maakt. Ik heb het over regelmatig movement snacks nemen. Movement snacks zijn makkelijk uit te voeren, kosten weinig tijd, hebben geen bijwerkingen en zijn nog gratis ook. Je kunt movement snacks in principe overal uitvoeren. Als je geen movement snacks neemt, dan is dat een gemiste kans voor je gezondheid. Wil jij weten wat movement snacks zijn, waarom movement snacks zo goed voor je zijn en hoe je ervan kunt profiteren? Lees dan verder in deze blog.

Bewegen geeft jou en je cellen energie

Iedereen weet dat bewegen gezond is. Bewegen is goed voor zowel lichaam als geest en het houdt je jong. Bewegen heeft zoveel positieve gezondheidseffecten, omdat het tot op cel- en moleculair niveau gunstige effecten heeft. Misschien wel een van de allerbelangrijkste effecten is het onderhouden en optimaliseren van de energiehuishouding in de cellen. En laat de energiehuishouding nu precies de drijvende kracht zijn achter alle celfuncties. Is de energiehuishouding in de cel goed, dan draait de cel op volle kracht. Is de energiehouding niet goed, dan hapert de cel en kan deze zelfs vervroegd sterven. En cellen die vervroegd sterven doen niks anders in ons lichaam dan ontstekingsstoffen afgeven. Dit is een van de kenmerken van veroudering. Een ander bijkomend voordeel van een goede energiehuishouding in de cel is dat de insulinegevoeligheid van de cel hoog blijft. Wanneer de cel niet meer goed reageert op insuline voor de opname van glucose uit de bloedbaan, dan noemt men dat insulineresistentie. Insulineresistentie ligt, zoals nu blijkt uit vele onderzoeken, aan de basis van overgewicht, diabetes en de meeste andere chronische aandoeningen.

Vooral vaak bewegen

Regelmatig aan sport doen is gezond. Het draagt bij aan preventie van ziekte, zorgt voor een goede vitaliteit en remt veroudering. Maar wat nog effectiever blijkt, is regelmatig laag-intensieve beweging gedurende de hele dag. Deze vorm van bewegen wordt ook wel non-exercise activity thermogenesis (NEAT) genoemd. Zo blijkt uit onderzoeken dat mensen die 3 maal per week sporten en verder een zittend bestaan leiden (een lage NEAT hebben), minder goed scoren op diverse gezondheidsparameters dan mensen die niet sporten, maar dagelijks een hoge NEAT hebben. Een combinatie van beide is het beste.

Wat zijn movement snacks en hoe voer je ze uit?

Een hoge dagelijkse NEAT is waarschijnlijk een van beste manieren om de energiehuishouding van je cellen te optimaliseren. Er zijn allerlei manieren om je NEAT hoog te houden. Zo kun je wandelen, fietsen en staand werken. Maar wat dacht van je gedurende de dag regelmatig movement snacks nemen? Movement snacks zijn bij uitstek geschikt om je NEAT hoog te houden zonder dat het je veel tijd kost. Denk bij goede movement snacks aan het volgende:

Bij opstaan uit bed ga je 10 keer zitten en staan vanaf de bedrand

Wanneer je de trap neemt thuis, neem de trap dan 3 keer extra

Wanneer je naar het toilet gaat, sta dan 10 keer extra op van het toilet

Daarnaast kun je gedurende de dag een aantal oefeningen doen, zoals squats, splitsquats, single leg squats en calf raises. In onderstaande video’s zie je hoe je deze oefeningen uitvoert.

 

 

 

 

 

Doe 10 tot 20 herhalingen van elke oefening en oefen minimaal 3 maal per dag. Dit zijn ontzettend eenvoudige oefeningen die niet veel tijd kosten, maar wel je stofwisseling actief houden. Wil je extra profijt hebben van movement snacks? Doe ze dan in ieder geval direct voor en direct na een maaltijd. Probeer eens een week lang elke dag bovenstaande oefeningen uit te voeren en je zal merken dat je je na een week energieker voelt.

Wil jij coaching en advies ter ondersteuning van je gezondheid?

Kom jezelf niet helemaal eruit en wil je begeleiding bij het activeren van je stofwisseling om meer energie, een betere gezondheid en een optimaal lichaamsgewicht te krijgen? De ervaring leert dat mensen die coaching en advies in gezondheid krijgen, meestal snel een gewenste verandering bereiken en behouden.