Veel discussie over gezonde voeding

De laatste jaren is voeding een onderwerp van veel discussie. Met de komst van vele populaire voedingspatronen zoals het carnivoordieet, veganisme, vegetarisme, keto en paleo is de verwarring alleen maar groter geworden. Dat er zelfs onenigheid onder voedingswetenschappers bestaat over welk voedingspatroon nu beter werkt voor onze gezondheid maakt het er natuurlijk niet beter op. Wat blijkt? Al deze voedingspatronen kunnen een positief effect hebben. Hoe is dat mogelijk?

Verschillende voedingspatronen kunnen gezond zijn

Als je eerst een ongezond voedingspatroon hebt gehad met veel bewerkte voeding en over gaat op een natuurlijk voedingspatroon, dan is dat op zich al een verbetering. En als je daarnaast ook nog eens wat meer bent gaan bewegen en ontspannen, dan heb je een betere gezondheid mede te danken aan het ‘healthy-user effect’.

Ook is er altijd wel een wetenschappelijke studie te vinden die bewijs levert vóór een bepaald voedingspatroon. En dan heb je ook nog eens de context die ertoe doet. Heb je te maken met mensen met obesitas, sporters, ouderen, kinderen of ziekte? Het voedingspatroon dat werkt voor een bepaalde doelgroep maakt nogal uit vanwege specifieke behoeften.

We kunnen ook wat leren van primitieve stammen en traditionele leefgemeenschappen die al honderden dan wel duizenden jaren een natuurlijk voedingspatroon hebben. Kijkend naar hen, kunnen we niet anders concluderen dan dat de mens een flexibele omnivoor is.

Voed jezelf als een nutrivoor

We mogen wat mij betreft terug naar de basis van wat een goed voedingspatroon inhoudt. We zijn behalve een omnivoor ook een nutrivoor. Al onze cellen en de micro-organismen die in onze darmen gehuisvest zijn, hebben een breed spectrum van voedingsstoffen nodig om op topniveau te kunnen functioneren.

In hoeverre lever jij op dagelijkse basis deze essentiële voedingsstoffen aan? Hoe meer voedselcategorieën met essentiële voedingsstoffen je door een bepaald voedingspatroon uitsluit, des groter de kans op voedingsstoffentekorten. Tekorten die eerst leiden tot verminderd welzijn en later tot ziekte.

Wat is nu het beste voedingspatroon voor je gezondheid? Dat is het voedingspatroon dat elke dag vrijwel alle essentiële voedingsstoffen levert, gevarieerd, natuurlijk en onbewerkt is, en dat voor jouw gezondheid werkt. Daarin hoort ook zeker ruimte voor genot en ontspanning te zijn.

Heb jij behoefte aan ondersteuning bij een gezond voedingspatroon?

Wil je een gezond voedingspatroon dat voorziet in jouw specifieke behoeften, omdat je gezondheidsklachten hebt? Heb je geen gezondheidsklachten, maar wil je een voedingspatroon dat jou helpt om je energieker en fitter te voelen? Of om beter te slapen en gezonde levensjaren te winnen? Met coaching en advies gezondheid is het mogelijk om orthomoleculair voedingsadvies te krijgen. Aan de hand van jouw situatie, wensen en behoeften krijg je advies en begeleiding in het optimaal afstemmen van jouw voedingspatroon. Klik op onderstaande link voor meer informatie.