Waarom zijn spieren zo belangrijk als je gezond oud wilt worden? 

Tegenwoordig ligt bij gezondheidsbevordering de focus hoofdzakelijk op overgewicht door een te hoge vetmassa. Maar sterk onderbelicht zijn de negatieve effecten van spiermassaverlies en het hebben van te weinig spiermassa op de gezondheid. Onze spieren verdienen veel meer aandacht!

Spieren zijn niet alleen absoluut noodzakelijk om goed te kunnen bewegen. Spieren blijken zelfs een hoofdrol in onze gezondheid te spelen:

  • Spieren scheiden namelijk belangrijke hormonen uit die nodig zijn voor een goed functionerend immuunsysteem.
  • Spieren staan centraal in een goede bloedsuikerregulatie.
  • Spieren staan centraal in een goede zuurstofvoorziening.
  • Spieren dragen bij aan de bloeddrukregulatie.
  • Spieren reguleren je energiehuishouding en beïnvloeden zelfs je emoties.
  • Spiere zijn de pomp van je lymfesysteem.
  • En misschien nog wel meer fascinerend is dat spieren sterk betrokken zijn bij het onderdrukken dan wel tot uiting laten komen van je ziekte- en gezondheidsgenen in je DNA.

Vanaf het 35e levensjaar neemt de spiermassa jaarlijks met 1% af. Zeker wanneer je een inactief bestaan leidt, maar zelfs bij een gemiddeld actief bestaan. Op de foto hieronder een MRI met spierdwarsdoorsnede die het verschil in spiermassa laat zien tussen een 75-jarige die zijn hele leven sportief is geweest en een inactieve 75-jarige.

 

Het belang van je witte spiervezels voor je gezondheid

Bij spiermassaverlies door veroudering is de afname van de witte spiervezel (tegenover de rode spiervezel) het meest opvallend. En helaas heeft de afname van de witte spiervezel de grootste, negatieve impact op onze gezondheid. Verminderde bewegingssnelheid en -kracht, verstoorde bloedsuikerhuishouding, futloosheid, somberheid, verminderde weerstand en een vergroot valrisico zijn een greep uit de negatieve gevolgen van spiermassaverlies.

 

Meedoen met het leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’?

In mijn nieuwe leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’ gaan we veel aandacht hebben voor onze spieren in relatie tot onze gezondheid en het remmen van veroudering. Onder andere leer je hoe je je spiermassa behoudt of zelfs laat toenemen met de juiste voeding en oefeningen zonder dat je daarvoor naar de sportschool hoeft te gaan.

Het leefstijlprogramma start op 14 januari 2023 in Hotel & Congrescentrum Papendal te Arnhem. Meer informatie vind je via onderstaande link.