Het belang van een goed werkende maag voor je gezondheid

Voel je je niet meer zo fit als voorheen en heb je de laatste jaren meer last gekregen van onder andere pijntjes, verteringsklachten, vermoeidheid en een sombere stemming? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je maag hier een hoofdrol in speelt.

Je maag heeft als één van de hoofdtaken het produceren van maagsappen, waaronder maagzuur, die ervoor zorgen dat jij je voeding optimaal verteert. Optimaal verteren betekent voeding afbreken tot moleculen (vetzuren, aminozuren, vitaminen, mineralen, etc.) die uiteindelijk op de gewenste plaats van bestemming komen. Voor een goede gezondheid dienen al je lichaamscellen deze moleculen in voldoende mate op te nemen. Zo zorgen de maagsappen op directe wijze ervoor dat je vitamine B12 en eiwitten goed opneemt. De maagsappen zijn ook nodig om de galblaas en alvleesklier aan te sporen om in actie te komen voor de verdere vertering van je voedsel zoals de opname van vetten en vitaminen.

Wat als je maag niet meer zo goed werkt?

Maar wist je dat naarmate je ouder wordt de productie van maagsappen sterk afneemt? Een 70-jarige produceert nog maar een derde van de hoeveelheid maagsappen die een 20-jarige produceert. En als daar ook nog eens langdurige hoge werkdruk, stress, onvoldoende goede slaap bij komt dan heb je een recept voor gezondheidsklachten, maag-darmklachten, oprispingen en versnelde veroudering. Je kunt dan nog zo gezond eten, je neemt simpelweg de voedingsstoffen (die nu ook nog eens harder dan ooit nodig zijn) onvoldoende op. Je cellen missen de essentiële voedingsstoffen waardoor de celfuncties niet optimaal verlopen. En als celfuncties niet optimaal verlopen zullen weefsels en organen waaronder je hersenen, hart, spieren, gewrichten en je immuunsysteem uiteindelijk ook mankementen vertonen.

Neem de hersenen als voorbeeld: al je gedachten en gevoelens komen tot stand op basis van moleculen die met elkaar interacteren. Deze moleculen moet je letterlijk uit je voeding halen. Lukt het niet deze moleculen volledig uit je voeding te halen, omdat je vertering niet goed verloopt, dan kan dit op termijn leiden tot verminderd functioneren van je hersenen. En dus zal dit negatieve impact hebben op je gedachten en gevoelens.

Laat je maag weer op volle toeren draaien en jij en je gezondheid profiteren daarvan

Ik heb in de health coaching van mijn cliënten vaak gezien hoe het herstellen van de vertering leidt tot een aanzienlijke verbetering van de gezondheid, energieniveau, stemming en productiviteit. Dit bereikten we vooral door de maag te ondersteunen in de productie van maagsappen en het elimineren van belemmeringen van de productie. Met deze post wil ik het belang van een goed functionerende maag benadrukken, omdat dit vaak onderbelicht wordt in de gezondheidsbevordering. Wil je gezond zijn, denk dan aan je maag!

Meedoen met het leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’?

In mijn nieuwe leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’ gaan we aandacht hebben voor de maag en een goede vertering in relatie tot onze gezondheid en het remmen van veroudering. Onder andere leer je hoe je je maag ondersteunt in een goede productie van maagzuur en maagsappen naarmate je ouder wordt.

Het leefstijlprogramma start op 14 januari 2023 in Hotel & Congrescentrum Papendal te Arnhem. Meer informatie vind je via onderstaande link.