Je DNA is niet het lot van je gezond

Lang werd gedacht dat je genen in je DNA bepalen of je wel of niet ziek wordt en hoe gezond je bent. Je genen leken letterlijk je lot te zijn. Dankzij een relatief nieuw en snel opkomend wetenschappelijk onderzoeksgebied, de epigenetica, blijkt echter dat je genen sterk interacteren met je leefomgeving en leefstijl. Epigenetisch onderzoek wijst uit dat de genen in je DNA namelijk getagd kunnen worden. Met een tag op een gen kan het gen niet ‘gelezen’ worden en kan het ook niet tot uiting komen. En als een gen niet tot uiting komt, kan het ook niet de bijbehorende functie uitvoeren. Als de tag van het gen weggehaald wordt, kan het gen wel tot uiting komen en wel de functie uitvoeren. Het mooie is dat leefstijl en leefomgeving voor een heel groot deel bepalen welke genen wel of niet getagd zijn.

Je genen op de juiste wijze aan en uit zetten om gezond oud te worden

We kunnen onze genen gemakshalve in drie categorieën verdelen:

  1. Ziekte bevorderende genen
  2. Ziekte onderdrukkende genen
  3. Vitaliteitsgenen (waaronder ook de genen die bepalen hoe lang je te leven hebt)

Idealiter wil je dus je ziekte bevorderende getagd hebben, oftewel uit hebben staan. En je ziekte onderdrukkende en vitaliteitsgenen wil je niet getagd hebben, oftewel deze wil je aan hebben staan.

Het minder goede nieuws is dat naarmate we ouder worden steeds meer tags ontbreken op de ziekte bevorderende genen en juist tags geplaatst worden op de ziekte onderdrukkende en vitaliteitsgenen. Het leidt tot versnelde veroudering en een toenemende kans op een chronische ziekte of aandoening.

Gelukkig kunnen we veel meer regie hebben over onze genen dan we dachten. Er zijn vele specifieke manieren in je leefstijl en aanpassingen in je leefomgeving mogelijk die een juiste tagging en ‘ont-tagging’ van je genen bewerkstelligen.

 

Doe mee met het leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’

In mijn nieuwe leefstijlprogramma ‘Leef lang en gezond!’ gaan we als eerste in op wat je exact in je beweeg- en voedingspatroon kunt doen om je DNA voor jouw gezondheid te laten werken. Meer weten? Klik op de button hieronder.