Inhoudsopgave
- Wil je een ongewenste stemming veranderen in een positieve stemming?
- Meer regie over je stemming
- De 7 tips die jij altijd en overal kunt toepassen
- Meer weten of wens je ondersteuning?
* Deze blog is geschreven met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, kennis van vooraanstaande experts in hun werkgebied en mijn eigen praktijkervaring.
Wil je een ongewenste stemming veranderen in een positieve stemming?
Zit je niet lekker in je vel? Heb je last van spanning? Ben je een beetje down? Dit kunnen ongewenste stemmingen zijn die je op een bepaald moment ervaart. Natuurlijk kunnen we ons niet altijd goed, vrolijk of opgewekt voelen. Dat hoort bij het leven en bij wie wij zijn. Maar het kan wel heel handig zijn om je stemming positief te beïnvloeden, zodat je je snel beter voelt wanneer jij dat wenst of nodig hebt. Veelal laten we onze stemming bepalen door onze omgeving, in positieve en negatieve zin. Je herkent het vast wel dat wanneer je op vakantie gaat of naar een feestje, dat je dan makkelijk in een positieve stemming komt. Maar wanneer je naar een schokkende gebeurtenis op het nieuws kijkt of een omstander doet niet aardig tegen je, dan ervaar je meestal een onprettige stemming. Hoe handig en fijn zou het zijn als je je stemming meer kunt beïnvloeden zoals jij dat wilt, ongeacht waar je bent of wat er in jouw omgeving gebeurt?
Meer regie over je stemming
Om meer de regie over je stemming te krijgen, helpt het om ervan bewust te zijn dat stemming wordt bepaald door drie basiscomponenten:
1. Gedachten
2. Aandacht
3. Lichaam
Dit betekent dat jouw stemming wordt bepaald door wat je denkt, waar jij je aandacht op richt en wat je met je lichaam doet. Dat wil dus ook zeggen dat je stemming zowel geestelijk als lichamelijk is. Heb je negatieve gedachten en is het spreekwoordelijke glas half leeg? Dan zal je een andere stemming ervaren dan wanneer je aan leuke zaken denkt en je aandacht richt op allerlei kansen die er zijn voor je. En houd je bijvoorbeeld je hoofd omlaag en trek je je schouders onbewust op, dan wordt het een uitdaging om een positieve stemming te ervaren. Wanneer je juist een rechte houding aanneemt met de borst naar voren en je hoofd iets omhoog gericht, kom je makkelijk in een stemming die jou in je kracht zet.
De 7 tips die jij altijd en overal kunt toepassen
Tip #1. Wees dankbaar en leef vanuit overvloed.
Verleg je aandacht naar wat je nu allemaal hebt in je leven, in materieel en immaterieel opzicht. Bedenk welk mooie ervaringen je allemaal hebt meegemaakt in je leven en waar je trots op kunt zijn. Welke mensen om je heen heb je lief en koester je dat ze in je leven zijn? Realiseer je hoeveel kansen er zijn en hoeveel middelen je tot je beschikking hebt om datgene te kunnen ervaren wat jij wenst.
Bij deze tip verander je je aandacht en gedachten.
Tip #2. Stap terug in een mooi moment uit het verleden.
De meeste mensen denken niet veel terug aan mooie momenten in hun leven. Maar waarom niet die mooie films met enige regelmaat nog eens afspelen? Stap terug in dat mooie moment alsof je er weer helemaal bent. Focus eerst op het beeld dat je ziet en neem hier even tijd voor. Focus vervolgens op het geluid. Maak het beeld en het geluid van zo hoog mogelijke kwaliteit. Daarna focus je op het gevoel dat je ervaart nu je weer in dat moment bent gestapt. Word je bewust van waar in je lichaam je dit gevoel ervaart. Versterk dit gevoel bewust.
Bij deze tip verander je je aandacht en gedachten.
Tip #3. Leef in het Nu.
Leef in het huidige moment. Kinderen bijvoorbeeld zijn daar meester in. Als volwassenen kunnen we daar een hoop van leren. Realiseer je dat het huidige moment het enige moment is dat je ooit echt zal hebben. Verleden en toekomst zijn constructies van het brein. Elk huidige moment dat je nu beleeft, is eenmalig en komt nooit meer terug in je leven.
Bij deze tip verander je je aandacht en gedachten.
Tip #4. Omdenken en focus op het positieve.
Richt je aandacht op het positieve in elke ervaring. Natuurlijk kan er ook tegenslag in je leven zijn, maar elke tegenslag biedt ook een kans of een leermoment. Hoe kun je anders kijken naar een tegenslag of een negatieve ervaring? Wat kun je allemaal ervan leren? Realiseer je dat jij uiteindelijk degene bent die bepaalt of jouw ervaring negatief of positief is. Je hebt altijd een keuze.
Bij deze tip verander je je aandacht en gedachten.
Tip #5. Ga lekker sporten.
Tijdens het sporten kun je je gedachten vrij laten en je hoofd leeg maken. Zorg ervoor dat je minimaal 20 minuten matig tot hoog intensief beweegt, zodat je endorfinen (gelukshormonen) aanmaakt. Na het sporten voel je je kiplekker.
Bij deze tip gebruik je je lichaam.
Tip #6. Adem naar je buik.
De ademhaling is de allereerste beweging en de allerbelangrijkste beweging in je leven. Maar wist je dat hoe je ademhaalt in grote mate bepaalt hoe jij je voelt? Adem je hoog en via de borstkas, dan creëert dat in je brein een stress-signaal. Daarnaast is er geen optimale zuurstofopname in de longen. Heb je dag in en dag uit een hoge ademhaling, dan kan dit negatieve impact hebben op je gezondheid en hoe je je voelt. Ga je daarentegen via je buik ademhalen, dan creëer je ontspanning in lichaam en geest. Je gebuikt dan je middenrif dat via een grote zenuw (de nervus vagus) je brein het signaal geeft om te ontspannen. Een ontspannen geest zorgt weer voor een ontspannen lichaam. Ook zorgt een buikademhaling voor een betere zuurstofopname in de longen waardoor je je energieker gaat voelen.
Bij deze tip gebruik je je lichaam.
Tip #7. Glimlach, juich en neem een opgewekte houding aan.
Wanneer je opstaat om aan de dag te beginnen, begin dan eens bewust met een glimlach op je gezicht. Of glimlach eens bewust wanneer je niet lekker in je vel zit. Je gelaatsuitdrukking en de spieren in je gezicht hebben een van de sterkste verbindingen met je stemming. Daarnaast kun je je armen in de lucht steken, alsof je juicht. Of letterlijk een sprong in de lucht maken en “YES” roepen.
Bij deze tip gebruik je je lichaam.
Meer weten of wens je ondersteuning?
Heb je na het lezen van de tips nog vragen of wens je meer ondersteuning op dit gebied via coaching? Dan maak ik graag kennis met jou.