Wat is insulineresistentie en waarom is het zo slecht voor je gezondheid?

Wanneer je cellen niet goed reageren op het onmisbare hormoon insuline om glucose op te nemen voor energieverbruik of -opslag, dan is sprake van insulineresistentie. Je lichaam moet dan meer insuline aanmaken om je cellen als het ware te dwingen beter te reageren op insuline. Een op dit moment heersende hypothese is dat cellen zichzelf beschermen tegen een overvloed aan energie binnen en buiten de cel door minder glucose te willen opnemen.

Zowel insulineresistentie als teveel insuline in je bloed zijn schadelijk voor je gezondheid. Zo schadelijk dat het de gemene deler is van veel chronische aandoeningen. Niet alleen van diabetes, maar ook van hart- en vaatziekten, metabool syndroom, hoge bloeddruk en dementie.Hoe ontstaat insulineresistentie?

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Iedereen is vatbaar voor insulineresistentie. Het treedt al op wanneer je een paar dagen weinig hebt bewogen en wanneer je een paar nachten slecht of weinig geslapen hebt. Daarnaast zijn stress, drukte, gehaast leven en een onnatuurlijk voedingspatroon ‘de ideale brandstof’ voor insulineresistentie. Er zijn nog vele andere oorzakelijke factoren.

Houdt dit jaren aan, dan gaat insulineresistentie een steeds grotere impact krijgen op de gezondheid. Meestal is insulineresistentie al jaren aanwezig zonder dat je iets ervan merkt. In standaard bloedonderzoek wordt het helaas niet gemeten.

Insulineresistentie herkennen en aanpakken voor een gezond leven

Kun je wellicht insulineresistentie bij jezelf herkennen? Zeker, onder andere snakken naar zoetigheid, moeilijk verzadigbaar zijn tijdens je avondeten, behoefte aan slapen direct na het eten, steeds stijvere gewrichten en hardnekkig buikvet zijn vaak tekenen van insulineresistentie.

In mijn coach- en adviessessies leer je hoe je insulineresistentie voor kunt wezen of kunt omkeren door het volgen van de juiste strategieën op het gebied van beweging en voeding. Zo zal je nog lang genieten van een gezond leven. Meer weten? Klik op onderstaande knop.