Leer de kunst van het resultaat behalen

Wil jij een leven creëren waarin je veel moois meemaakt en dat hebt wat jou gelukkig maakt? Wil je meer vrijheid ervaren dan je nu hebt? Vrijheid om te kunnen zijn wie je echt bent en dat te doen wat jou blij maakt? Niets is onmogelijk in dit universum. Kijk maar eens goed om je heen. Wanneer jij iets wilt veranderen of wilt bereiken in je leven, leer dan de kunst van het resultaat behalen. De meest effectieve manier om tot resultaat te komen, is het stellen van resultaatgerichte doelen. Doelen stellen begint met dromen en het hebben van ideeën. In een tweedelige blogreeks neem ik je mee in hoe je van dromen tot doelen komt en van doelen tot resultaat. Lees meer over de kunst van het resultaat behalen, zodat jij je mooiste leven kunt leiden.

Durf te dromen

Als kind deden de meesten van ons het heel vaak: dromen. Nee, niet de dromen tijdens onze slaap, maar dromen van een mooie wereld. Een wereld met onbeperkte mogelijkheden. Naarmate we ouder werden, leerden we dat dromen niet de realiteit zijn. En dat als we normaal deden en dachten al gek genoeg waren. Dat hield in netjes huiswerk maken, de regels volgen en een opleiding doen, zodat we later onze plek in de maatschappij kunnen innemen. Als volwassen zijn de meesten van ons geconditioneerd dat dromen tot niets leidt en alleen onderdeel van onze slaap zijn.

Alles wat gecreëerd is in je fysieke omgeving zoals huizen, auto’s, bedrijven, internet, mobiele telefoons, apps, enzovoort, is ooit met een droom of een idee in iemands hoofd begonnen. Niets is zomaar ontstaan, maar altijd vanuit een intentie om iets te creëren of te veranderen. Sta jezelf toe om weer te dromen, zoals je als kind deed. Ervaar het plezier van dromen, fantaseren en denken aan mooie dingen die je zou willen creëren. Maak je dromen zo wild, rooskleurig en gedetailleerd als je kunt. Het makkelijkst is vlak voor je slaap wanneer je in een ontspannen modus bent. In je dromen is niks onmogelijk. Dromen zijn het startpunt voor al je ideeën en mogelijkheden. Pas als je ergens van droomt, kan je brein er een voorstelling van maken hoe dat in het echt zou zijn. Als je brein geen goede voorstelling heeft van wat je wenst, dan zal het resultaat minder kans van slagen hebben.  Wanneer jij van een droom of een idee graag realiteit wilt maken, dan heb je vier belangrijke ingrediënten nodig: intentie, vertrouwen, motivatie en actie. Daarover meer in de blog ‘Van doelen naar resultaat‘. Zet je droom of idee om in een gewenst resultaat door deze vier ingrediënten te verpakken in doelen. Doelen zijn namelijk de katalysator naar het resultaat.

Hoe stel je doelen die voor jou gaan werken?

Brainstorm

Doelen stellen begint met een uitgebreide brainstorm. Tijdens een brainstorm schrijf je letterlijk al je gedachten en ideeën op die jij tijdens het dromen (fantaseren) hebt opgedaan. Je dromen staan symbool voor jouw ideaalbeeld of gewenste verandering. Wees niet terughoudend tijdens de brainstorm. Schrijf gewoon dat op wat er in je hoofd opkomt. Jij bent de leerling en de docent tegelijk. En de docent in jou staat nu toe om alles op te schrijven. Bekijk al je gedachten en ideeën die je hebt opgeschreven tijdens je brainstorm en destilleer hier vervolgens je doelen uit. Je bepaalt zelf hoeveel doelen je stelt. Er bestaat geen goed of fout hierin. En je doelen kunnen betrekking hebben op allerlei gebieden in jouw leven.

Synchroniseer je doelen met jou

Het synchroniseren van je doelen met jou is een essentieel onderdeel van het stellen van doelen en de slagingskans te verhogen. Dat betekent dat je doelen in lijn zijn met wie je bent en waar je voor staat. Doelen bestaan uit zes neurologische niveaus. Dat wil zeggen zes niveaus gekoppeld aan hoe je brein jou de wereld laat ervaren en keuzes laat maken. Onderzoek deze zes niveaus en stel per niveau de juiste vragen om tot synchronisatie te komen.

Niveau 1 – hoe ziet jouw omgeving eruit wanneer je dat doel hebt behaald? Waar ben je? Welke mensen zijn er?

Niveau 2 – wat doe je precies wanneer je het doel hebt behaald? Welke acties ga je verrichten om tot dat doel te komen?

Niveau 3 – wat zijn jouw kwaliteiten waardoor je dat doel behaalt? Wat kun jij allemaal wanneer je dat doel hebt behaald?

Niveau 4 – wat zijn jouw overtuigingen waardoor je dat doel behaalt? Waar geloof jij in? Wat vind jij belangrijk?

Niveau 5 – wie ben jij op het moment dat je dat doel hebt behaald? Wie moet je worden om dat doel te behalen?

Niveau 6 – wat is je missie waardoor je dat doel hebt behaald? Waar sta je voor op om dat doel te behalen?

Schrijf je doelen op

Wanneer je je doel op deze zes niveaus hebt onderzocht, schrijf dan het doel met het gewenste tijdspad op. Als het doel te groots voor je aanvoelt, deel dit grote doel dan op in kleinere doelen die gezamenlijk en stap voor stap tot het grote doel leiden. Het opschrijven van je doelen en ze dagelijks bekijken, vergroten de kans dat je je doelen behaalt.

Laat je doelen voor jou werken

Zorg dat je doelen voor jou gaan werken. Doelen bieden geen garantie en voel je niet verplicht om een doel te behalen. Zie je doel juist als je gids en motivator om in actie te komen en dé manier om je dromen en ideeën om te zetten in een gewenst resultaat.

In de tweede blog van deze blogreeks neem ik je mee in hoe je de kansen vergroot om je doelen te behalen.

Life coaching nodig?

Wil je graag ondersteuning in het creëren van verandering of een leven zoals jij dat wenst? Tijdens life coaching stellen we vragen die leiden tot nieuwe inzichten, motivatie en helderheid. Door life coaching ga je actief aan de slag met je doelen en creëer jij de verandering waardoor je je mooiste leven leidt.