Leer de kunst van het resultaat behalen

Wil jij een leven creëren waarin je veel moois meemaakt en dat hebt wat jou gelukkig maakt? Wil je meer vrijheid ervaren dan je nu hebt? Vrijheid om te kunnen zijn wie je echt bent en dat te doen wat jou blij maakt? Niets is onmogelijk in dit universum. Kijk maar eens goed om je heen. Wanneer jij iets wilt veranderen of wilt bereiken in je leven, leer dan de kunst van het resultaat behalen. In een tweedelige blogreeks neem ik je mee in hoe je van dromen tot doelen komt en van doelen tot resultaat. In de vorige blog bespraken we hoe je van dromen tot doelen komt. In de tweede blog ga ik je meenemen in hoe je je doelen daadwerkelijk omzet in een gewenst resultaat. Lees meer over de kunst van het resultaat behalen, zodat jij je mooiste leven kunt leiden.

Combineer vier succesingrediënten met je doelen

In de vorige blog kwamen de succesingrediënten al even kort voorbij. Wanneer je intentie, vertrouwen, motivatie en actie toevoegt aan je doelen, dan neemt de kans op het behalen van je doelen exponentieel toe. Laten we beginnen met intentie. Intentie betekent niet een bedoeling, maar een drang naar of een vurig verlangen. Zorg dus dat je een verlangen ervaart of creëert wanneer je een doel stelt. Combineer dit verlangen met vertrouwen. Geloof daadwerkelijk dat je het doel gaat behalen. Zie het voor je. Verder op in deze blog nemen we door hoe je dit kunt oefenen. Na intentie en vertrouwen, ga je je motivatie aanzetten. Door het stellen van doelen op zich bereik je dit al deels. Door bewust te worden van wat een doel jou allemaal oplevert, verhoog je je motivatie nog meer. Wanneer je weet wat een doel jou oplevert, stel jezelf dan de vraag wat dat vervolgens oplevert, totdat je in een ‘loop’ komt. Je hebt dan de hogere intentie van je doel achterhaald. Het kan zijn dat je jezelf wel zeven keer de vraag moet stellen wat hetgeen een behaald doel voor jou oplevert vervolgens oplevert. Het laatste en misschien wel belangrijkste ingrediënt is actie. Zonder actie geen resultaat. Dus ga vooral doen. Je zal ervaren dat de eerste stap leidt tot een volgende stap. En die volgende stap leidt weer tot de volgende stap tot je het resultaat behaalt.

Ontwikkel een succesmindset voor je doelen

Het klinkt makkelijk. Stel een aantal doelen, combineer deze met bovengenoemde ingrediënten en voilà het resultaat is daar. Als dat zo makkelijk was, zag de wereld er waarschijnlijk anders uit nu. We kunnen het niet makkelijker maken, maar wel eenvoudiger. Het doel van doelen stellen is de geest (mind) aanzetten tot gedrag en keuzes die leiden naar het resultaat. Maar als de geest ondanks die motivatie niet weet welke stappen gezet moeten worden, dan zal het resultaat of de gewenste verandering uitblijven. Een succesmindset ontwikkel je het snelst door jezelf kwaliteitsvragen te stellen. Dit kun je in gedachten doen of letterlijk opschrijven. Kwaliteitsvragen kunnen zijn: “hoe bereik ik…?”, “hoe kom ik tot…?”, hoe doe ik…?” en “hoe zorg ik voor…?” Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wanneer je jezelf kwaliteitsvragen stelt, gaat je brein automatisch op zoek naar de bijbehorende antwoorden. Soms gebeurt dit heel bewust en soms onbewust waarbij het idee of antwoord ineens in je bewustzijn opduikt. Probeer het maar eens. Wat je echt niet moet doen, is het woord ‘niet’ in je kwaliteitsvragen terug laten komen. Je brein gaat dan namelijk opzoek naar het antwoord hoe het niet moet.

Creëer een hefboom in je doelen

Doelen stellen gaat over verandering teweegbrengen. Niet alleen een verandering van de omstandigheden, maar ook een verandering van je eigen denkpatronen en gedrag. Waarom blijkt het over het algemeen zo moeilijk te zijn om denkpatronen en gedrag te veranderen? Dit heeft te maken met twee primaire drijfveren, namelijk pijn en genot. Stel jezelf daarom de volgende vier kritische vragen en maak de balans op:

  1. Wat zijn de voordelen van mijn huidige denken, doen en omstandigheden?
  2. Wat zijn de nadelen van mijn huidige denken, doen en omstandigheden?
  3. Wat zijn de voordelen van mijn nieuwe/toekomstige denken, doen en omstandigheden?
  4. Wat zijn de nadelen van mijn nieuwe/toekomstige denken, doen en omstandigheden?

De nadelen gaan vooral over de pijn die wordt ervaren. De voordelen gaan over het genot dat wordt ervaren. Mensen zijn vaak onbewust gericht op de eerste en de laatste vraag, waardoor het moeilijk dan wel haast onmogelijk wordt om tot verandering te komen. Dit weten kan je inzicht geven waarom jij een bepaald denkpatroon of gedrag nog niet hebt veranderd, waardoor je in de huidige omstandigheden blijft hangen. Je kunt een hefboom creëren door juist bewuster te worden van zowel de nadelen van je huidige denken, doen en omstandigheden als de negatieve gevolgen wanneer die niet veranderen. Focus ook juist op de voordelen van je nieuwe/toekomstige denken, doen en omstandigheden.

Gebruik de kracht van manifesteren

Manifesteren betekent neerzetten, tot stand brengen. Je kunt doelen omzetten in resultaat door de kracht van manifesteren toe te passen. Dit kun je op twee manieren bereiken. De eerste manier is door zelfsuggestie. In de praktijk doe je dit door minimaal 5 tot 10 minuten per dag (het beste vlak voor de slaap of voor een dutje) te visualiseren alsof je het doel al hebt behaald. Maak het beeld zo levendig mogelijk en zie jezelf terug in dat beeld. Het is essentieel dat je ook het gevoel van vreugde, trots en tevredenheid van het behaalde doel ervaart tijdens de visualisatie.

De tweede manier is ‘reverse engineering’. Daarbij werk je achterstevoren, van het behaalde resultaat terug naar de allereerste stap op weg naar het resultaat. Begin bij wat de laatste stap of actie is die zal leiden tot het resultaat. Wat is de één na laatste stap? En wat is de stap daarvoor? Je werkt zo stap voor stap terug naar de allereerst stap waar je mee zou beginnen. Jij bepaalt zelf hoe groot de stappen zijn, zolang de stap voor de vorige stap voor jou maar logisch en haalbaar voelt.

Zowel bij de eerste als de tweede manier van manifesteren programmeer je je onderbewuste brein om jou in de richting van het resultaat te sturen en te motiveren. Het blijkt uit onderzoek naar beloning en genot dat vooral het verheugen op een te verwachten succesvol resultaat leidt tot de meeste voldoening en niet het behalen van het uiteindelijke resultaat zelf. Het is dan ook belangrijk dat je bij het stellen van je doelen niet in de valkuil van streven trapt. Wanneer je streeft naar een perfecte situatie of een perfecte jij focus je namelijk op wat je nog niet hebt of nog niet hebt bereikt. Verleg je focus juist naar wat je al wel hebt bereikt. Dit de krachtigste basis van waaruit je resultaat zal behalen.

Life coaching nodig?

Wil je graag ondersteuning in het creëren van verandering of een leven zoals jij dat wenst? Tijdens life coaching stellen we vragen die leiden tot nieuwe inzichten, motivatie en helderheid. Door life coaching ga je actief aan de slag met je doelen en creëer jij de verandering waardoor je je mooiste leven leidt.