Diabetes type 2 heeft grote gevolgen voor je gezondheid

Diabetes type 2 (suikerziekte) is een zeer vervelende aandoening die op den duur ernstige gezondheidscomplicaties met zich meebrengt. Deze leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en gemiddeld genomen vroegtijdig sterven. Maar er is goed nieuws. Diabetes type 2 is ook een aandoening die omkeerbaar is en in sommige gevallen zelfs helemaal te verhelpen dankzij specifieke leefstijlinterventies. Heb jij diabetes type 2 en wil je niets liever dan van deze aandoening af komen? Of wil je koste wat kost deze aandoening voorkomen? Lees dan in deze blog hoe je dat bereikt.

 

Wat is bij diabetes type 2 precies aan de hand?

In Nederland leven volgens het RIVM ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes type 2 en het aantal neemt ieder jaar toe. Beschadigingen van het netvlies, de nieren en de zenuwen (meestal in de voeten), infecties en zweren, en hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende complicaties die grote impact hebben op de kwaliteit van leven.

Heb je diabetes type 2, dan heb je te maken met een ernstige ontregeling van je stofwisseling. De nuchtere bloedglucosespiegel is permanent verhoogd en de glucosetolerantie is verminderd. Dat betekent dat na een maaltijd met koolhydraten je bloedglucosespiegel omhoog schiet en te lang hoog blijft. Dit komt omdat de cellen niet (goed) meer reageren op insuline (afkomstig uit de alvleesklier) om glucose uit de bloedbaan op te nemen. Bovendien gooit de lever ook nog eens olie op het vuur door te veel glucose de bloedbaan in te sturen, een abnormaal effect. Naast een verstoorde bloedglucosehuishouding is sprake van een verhoogde concentratie van zowel vetten als insuline in het bloed, hoge bloeddruk en overmatig buikvet.

 

Hoe ontstaat diabetes type 2?

Eén van de nieuwste verklaringen hoe diabetes type 2 ontstaat, is dat cellen overvolle energievoorraden hebben en een beschermingsmechanisme in werking stellen. Dit doen cellen door geen nieuwe hoeveelheden glucose op te nemen en dus niet of minder goed te reageren op insuline voor de opname van glucose. Dit verschijnsel wordt insulineresistentie of verminderde insulinesensitiviteit genoemd. In de eerste fase van insulineresistentie stuurt de alvleesklier meer insuline de bloedbaan in om ervoor te zorgen dat cellen alsnog glucose opnemen. Je hebt dan officieel nog geen diabetes type 2. Pas wanneer insulineresistentie een kritisch punt bereikt waarbij grotere hoeveelheden insuline niet meer in staat zijn bloedglucose te normaliseren, dan krijg je te maken met een permanent verhoogde bloedglucosespiegel en verminderde glucosetolerantie. Diabetes type 2 is dan een feit.

Helaas wordt in Nederland alleen op bloedglucose getest en niet op insulineresistentie, waardoor het ontstaan van diabetes type 2 vaak laat wordt geconstateerd. Met onder andere aanvullende bloedtesten op C-peptide en insuline in combinatie met de triglyceride-HDL-ratio kan insulineresistentie vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden. Behalve insulineresistentie als ontstaansmechanisme wordt ook laaggradige systemische ontsteking genoemd. Laaggradige ontsteking is een complex fenomeen. Wat bekend is is dat ook een verhoogde insulinespiegel door insulineresistentie bijdraagt aan laaggradige ontsteking.

 

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

De hierboven genoemde ontstaanswijzen van insulineresistentie en dus uiteindelijk van diabetes type 2 worden meestal veroorzaakt door een combinatie van leefstijlfactoren en leefomstandigheden. De meest voorkomende zijn:

  • Onvoldoende lichamelijke activiteit
  • Verlies van spiermassa
  • Overmatig buikvet
  • Overmatige consumptie van bewerkte voeding, met name geraffineerde suikers, synthetische zoetstoffen en geraffineerde zaadoliën
  • Teveel lichamelijke en mentale activiteit
  • Stress
  • Verstoorde slaap
  • Overmatige blootstelling aan toxische stoffen (hormoonverstoorders) in de directe leefomgeving
  • Verstoord bioritme
  • Verminderde eerste-fase-afgifte van insuline door de alvleesklier via de incretinen (darmhormonen) GLP1 en GIP

Uiteraard verschilt de invloed van deze oorzakelijke factoren per persoon. Wil je diabetes type 2 omkeren, dan is het zaak deze oorzakelijke factoren goed in kaart te brengen en gericht aan te pakken.

 

Diabetes type 2 omkeren met leefstijlinterventies

In vrijwel alle gevallen is diabetes type 2 omkeerbaar met gerichte leefstijlinterventies, zelfs als je deze aandoening al jaren hebt en met eventuele complicaties. Hoewel de complicaties misschien niet helemaal verdwijnen, kunnen ze minder hevig worden en kan verergering voorkomen worden. Is diabetes type 2 onlangs bij jou gediagnosticeerd dan is de aandoening in veel gevallen zelfs te verhelpen.

Verbeteren van insulinegevoeligheid

De sleutel waarmee je diabetes type 2 succesvol omkeert, ligt in het verbeteren van de insulinegevoeligheid (de insulineresistentie neemt af). Dit is via de volgende strategieën te bereiken:

  1. Het verbruik en de opslagcapaciteit van glucose vergroten.
  2. De vetoxidatie in rust verhogen.
  3. De activiteit van de incretinen GLP1 en GIP stimuleren.
  4. De afgifte van cortisol (een stress- en waakhormoon) controleren en reguleren.

Door beweging (met specifieke combinaties van duur, intensiteit, frequentie, vorm en timing), door een specifiek voedingsplan en door de instelling van een natuurlijk leefritme brengen we bovenstaande strategieën in de praktijk.

Elimineren factoren die insulinegevoeligheid tegenwerken

Daarnaast is het van cruciaal belang factoren te elimineren die de insulinegevoeligheid tegenwerken. Dit bereik je tevens door aanpassingen in je leefstijl. Voor de ene persoon kan dit het verminderen van de consumptie van bewerkte koolhydraten zijn. Voor een ander het optimaliseren van de slaap. En voor weer een ander kan dit het verminderen van stress en mentale (over)belasting zijn. Ieder persoon kent een unieke leefstijl, leefsituatie en leefomgeving die om een individuele aanpak vragen.

 

Met coaching en advies diabetes type 2 omkeren om weer gezond te worden

Heb jij diabetes type 2 of een voorstadium daarvan en wil je graag ondersteuning bij het in de praktijk brengen van bovenstaande leefstijlstrategieën? Met coaching en advies gezondheid krijg je een plan op maat waarmee jij gericht aan de slag kunt om je diabetes om te keren. De ervaring leert dat je met coaching en advies sneller tot jouw gewenste gezondheidsniveau komt en de aanpassingen in je leefstijl makkelijker je eigen maakt. Zo zorg je ervoor dat jij diabetes type 2 de baas blijft en niet andersom.